De genomineerde Wijnvrouwen

Uit de vier verschillende voorrondes kwamen stuk voor stuk fantastische Wijnvrouwen naar voren. Alle met hun eigen stijl, karakter en achtergrond. Maar één ding hebben ze gemeen; ze maken allemaal de Wijnwereld een stukje mooier.

De genomineerden voor Wijnvrouw van het Jaar 2022 zijn:

 • Tatjana Puklavec

  Tatjana Puklavec

  Tatjana Puklavec

  Tatjana Puklavec is geboren in Bonn in Duitsland, als dochter van een Sloveense vader en een Duitse moeder. Zij groeide op in een bourgondisch en gezellige familie. Na een wereldreis en haar studie bedrijfseconomie in München heeft Tatjana in verschillende sales en marketingfuncties bij internationale bedrijven gewerkt, kwam voor de liefde in Nederland terecht en nam in 2009 het familiebedrijf Puklavec over. Puklavec Family Wines uit Slovenië is één van de grootste wijn-producerende families van Europa. De liefde voor wijn begon in 1934, bij Martin Puklavec. Zijn visie: samen met zijn familie en lokale Sloveense boeren de allerbeste wijnen maken vanuit het wijngebied Jeruzalem Ormož. Zoon Vladimir en zijn gezin zetten met dezelfde passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Inmiddels produceert de familie, met Tatjana aan het hoofd, vanuit twee grote wijnkelders zo'n vijf miljoen liter prijswinnende Sloveense kwaliteitswijn per jaar die naar 21 landen wereldwijd wordt geëxporteerd. De mooie, no-nonsense en betaalbare wijnen van het familiebedrijf vind je over de hele wereld, gerund vanuit een klein kantoor in Tilburg.
 • Jolande Vos

  Jolande Vos

  Jolande Vos

  Jolande Vos (1958) is opgeleid tot diëtist en begon haar carrière in de foodjournalistiek. Na verschillende functies in de reactie van onder andere TIP Culinair, AllerHande en tv-gidsen TeleVizier en Troskompas, schreef zij restaurant beoordelingen voor het blad 'Lekker’ en Golfmagazine. Sinds 2007 is Jolande vinoloog en in 2015 startte ze met haar online platform 'I Love Food & Wine’. Hierop inspireert zij haar lezers om lekker te koken, vergezeld door een goed, bijpassend glas wijn. In 6 jaar tijd heeft ze haar online bereik laten groeien naar 89.000 unieke bezoekers per maand door dagelijks kwalitatieve content te leveren. Foodpairing is haar lust en leven, evenals het proeven en beoordelen van wijn. Al jarenlang doet zij mee aan de Vinoloog van het Jaar-wedstrijd die wordt georganiseerd door de Vereniging Vinologen Nederland (VVN) en in 2016 won zij de Grand Prix Saint Hubert; een prestigieuze wedstrijd in blindproeven. Naast haar dagelijkse werk voor haar website schrijft Jolande de wijn-spijsrubriek van het magazine WineLife en organiseert zij culinaire wijnreizen voor de VVN en haar volgers.
 • Liesette van Eijnsbergen

  Liesette van Eijnsbergen

  Liesette van Eijnsbergen

  Liesette komt uit een Bourgondisch gezin waar thuis koken, tafelen en mooie wijnen drinken vaak genoeg voor kwam. Met name Franse wijnen kwamen vaak op tafel, waarbij de Rhône een favoriet van het gezin was. In 2014 nam Liesette samen met compagnon en vriendin Claire Lemmens het Wijninstituut over en hebben zij samen het bedrijf tot een hoger niveau gebracht. Sinds 1 April 2022 runt Liesette het bedrijf alleen. Ze vindt zichzelf een vreemde eend in de bijt in vergelijking met alle andere genomineerden van Wijnvrouw van het Jaar. Ze zegt hierover: "Ik ben geen vinoloog, ik geef geen les of proeverijen en ik kan mij niet meten met heel veel anderen in de wijnwereld”. Toch runt zij nu al ruim 9 jaar het Wijninstituut en heeft dit opgebouwd samen met Claire tot een bedrijf met 11 locaties door heel Nederland en 2.300 cursisten die per jaar les volgen. Ze plant cursussen, neemt samen met de docenten lesmateriaal door en volgt ook lessen om zo in contact te blijven met de cursisten. Ze vindt het heerlijk om terug te krijgen hoe de cursisten van de lessen genieten.
 • Rianne Ogink

  Rianne Ogink

  Rianne Ogink

  Rianne had nooit gedacht dat toen zij de opleiding HBO Sportmanagement begon, haar leven 360 graden zou draaien. Waar tijdens haar opleiding alles om gezondheid en sport draaide, leidt Rianne nu een leven wat alles heeft te maken met lekker eten en wijn. Ze begon als bedrijfsleidster in een restaurant in Gorssel en vond dat ze ook wat over wijn moest weten. Ze volgde er WSET 2 wijncursus en dat smaakte naar meer, dus WSET 3 en WSET 4 volgden met als toetje het diploma Course. Maar wijn leer je niet uit een boekje, dus begon zij een paar jaar geleden in restaurant Zoldering op de Utrechtse straat in Amsterdam. Dit bijzondere wijnrestaurant heeft pasgeleden een Michelin ster gekregen. Rianne is vaak te vinden op diverse wijnproeverijen, waarover zij zegt: "Wat is het toch lekker dat je je hele leven kan blijven leren, weer geïnspireerd raakt en telkens weer nieuwe bevlogen mensen ontmoet. Het mooie vind ik dat de wijnwereld niet meer zo stoffig is en elitair!” Af en toe schrijft Rianne wijnartikelen voor Le Club des Vins (genomineerde van Wijnvrouw 2021) en vanaf september 2022 gaat ze ook columns schrijven voor de Grote Hamersma. Ze heeft een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit de top van hun vakgebied. In september gaat zij verhuizen naar de Bordeaux om daar een jaar lang Bachelor Vitcultuur & Oenology te studeren. Haar grootste droom is om uiteindelijk wijngaard manager te worden, waar dan ook in de wereld.
Stem op jouw favoriete Wijnvrouw!
*verplichte velden

Bedankt voor uw stem!
U kan maximaal één keer stemmen.
Uw stem is bijgewerkt!
Sponsoren
 • Gastvrij Rotterdam
 • MissPublicity
 • Walraven Sax
 • Wijntheater