De genomineerde Wijnvrouwen

Uit de vier verschillende voorrondes kwamen stuk voor stuk fantastische Wijnvrouwen naar voren. Alle met hun eigen stijl, karakter en achtergrond. Maar één ding hebben ze gemeen; ze maken allemaal de Wijnwereld een stukje mooier.

De genomineerden voor Wijnvrouw van het Jaar 2021 waren:

 • Claudia van Dongen

  Aantal stemmen:503
  Claudia van Dongen

  Claudia van Dongen

  Claudia timmert al sinds 1989 aan de weg als 'wijninspirator’. Haar dagelijkse doel: haar passie overbrengen en anderen wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn. Daarvoor is zij jaarlijks twee tot drie maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te ontmoeten, wijn in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers. Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus. Daarnaast is ze wijntrainer, docent bij de Wijnacademie en sinds vijf jaar ook lid van de landelijke examencommissie van wijnexamens. Claudia is hoofd inkoop en product group manager bij Sligro geweest en zet deze ervaring in bij Juichwijnen, een wijnclub waarvan de leden deelgenoot zijn van rechtstreekse inkoop bij wijnproducenten. Begin 2020 heeft ze een wereldwijd B2B-platform gelanceerd, VINEXION genaamd, waar aanbod van producenten en behoeften van wijnimporteurs samen komen. 
 • Elke Wolterink

  Aantal stemmen:602
  Elke Wolterink

  Elke Wolterink

  Van jongs af aan is Elke Wolterink bezig geweest met geuren. Ze verzamelde parfumflesjes en kon blind benoemen welke geuren hierin zaten. Tijdens haar studie aan de Hogere Hotelschool Den Haag kreeg haar interesse in geuren een andere invulling toen zij steeds meer passie voor wijn ontwikkelde. Na het afronden van deze studie maakte ze van haar passie haar werk als inkoper wine & food bij HEMA. Inmiddels werkt Elke ruim negen jaar bij PLUS, waar zij verantwoordelijk is voor de wijnafdeling. Elke: "Ik ben er trots op dat we voor het negende jaar op rij zijn uitgeroepen tot Beste Wijn Supermarkt. Klanten waarderen het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding, maar zeker ook de deskundigheid van onze wijnadviseurs op de winkelvloer, die allemaal de WSET-opleiding hebben afgerond.” Het doel van Elke is om goede wijn toegankelijk te maken voor een breed publiek. "Daarnaast wil ik klanten inspireren om eens wat anders te proberen”, vertelt ze. "Ik maak me hard voor een breed kwalitatief aanbod, zodat er voor jong tot oud en voor iedere portemonnee heerlijke wijnen te vinden zijn.”
 • Floor van Ede

  Aantal stemmen:388
  Floor van Ede

  Floor van Ede

  Floor heeft in 1980 haar baan als lerares Aardrijkskunde opgezegd om op 27-jarige leeftijd, samen met een compagnon, Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames. In coronajaar 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd enig eigenaar is, 40 jaar. Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen. Dat deed zij door het volgen van cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), zelfstudie en het bezoeken van proeverijen. Ook heeft zij 25 jaar geleden de nog steeds actieve Van Baerle Proefgroep gevormd, bestaande uit vinologen werkzaam in de import, journalistiek en horeca, die naast het organiseren van intensieve proeverijen, wijnreizen maakt - zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld. Sinds 1999 maakt zij deel uit van het wekelijkse proefpanel van Perswijn. Ze spoort haar medewerkers aan zich voor wijn te interesseren en stelt ze in staat om hun wijnkennis te vergroten. Velen van hen zijn later in de wijnwereld terecht gekomen als wijnblogger, sommelier, importeur of wijntaxateur. In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid. De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland. In de jaarlijkse restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak krijgt de wijnkaart van Brasserie van Baerle steevast de hoogste onderscheiding (5 punten) als wijnrestaurant. Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence die de Côtes du Rhône Village Sablet produceerde die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.
 • Nadien de Visser

  Aantal stemmen:987
  Nadien de Visser

  Nadien de Visser

  Nadien heeft in 2018 haar vaste baan opgezegd om full-time voor zich zelf te gaan beginnen in de wijnwereld. Ze begon de wijnopleiding WSET en heeft deze ondertussen met succes afgerond. In 2016 startte ze Le Club des Vins waar ze zich verhuurt als tekstschrijfster maar Nadien verkoopt ook vanuit haar fanshop wijnplattegronden, ansichtkaarten met wijnteksten, bijzondere proefboekjes, wijnsweaters en allerlei andere wijn hebbedingen.Tijdens de eerste lockdown bedacht ze le Clubs Academy. Hier worden examentrainingen voor bijna alle SDEN en WSET cursussen aangeboden. Dit is een online leeromgeving waar je veel vragen kunt oefenen. Ze schrijft op freelance basis teksten voor wijnimporteurs en wijnwinkels. Daarnaast startte ze vorig jaar met sommelier Jan -Jaap Altenburg een podcast over wijn, deze heeft al meer dan 80.000 downloads.
Stem op jouw favoriete Wijnvrouw!
*verplichte velden

Bedankt voor uw stem!
U kan maximaal één keer stemmen.
Uw stem is bijgewerkt!
Sponsoren
 • Ayala
 • Gastvrij Rotterdam
 • GoodLIFE radio
 • MissPublicity
 • Wijntheater