De Vakjury

De vakjury bestaat uit de volgende horeca- en wijnprofessionals: 

 • Barbara Verbeek

  Barbara Verbeek is een duizendpoot. Zij volgde in 2001 met succes de opleidingen Register Vinoloog en daarna opleiding voor gastronoom/sommelier en trok daarna met haar diploma’s de wereld in. Zij bedacht en runde 7 jaar lang Wijnbar aan zee in Zandvoort, organiseert wijnreizen voor grote groepen naar Frankrijk, schrijft blogs en artikelen over wijn voor vakbladen en reist met haar Wijntheater door Nederland. Dit Wijntheater wordt gerund door vrouwen uit de wijnwereld en zij presenteren educatieve shows over wijn, glaswerk, oesters en allerlei culinaire producten. Dit doen zij op horecabeurzen maar ook op festivals. Barbara is presentatrice, bedenker van "Wijnvrouw van het jaar”, reist de wereld rond om mooie wijnverhalen te vinden en is al 5 jaar ambassadrice van glasfabrikant Royal Leerdam. I.s.m. met Royal Leerdam heeft zij de glazenlijn: "The Expert’s Collection” ontworpen: een glazenlijn met 5 verschillende wijnglazen voor 5 type wijn.Vorig jaar zijn daar 2 prachtige wijnkaraffen bijgekomen: de Homme en de Femme met bijbehorende koel en warmte stenen element. Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.barbaraverbeek.nl

 • Peter van Houtert

  Peter van Houtert, lid van de Verbunt-familie, is geboren in Nijmegen maar woonachtig in IJsselstein. Naast zijn functie als Managing Director bij Verbunt Verlinden is Peter ook actief voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Ook vervuld hij de rol als bestuurslid van respectievelijk de Wijnacademie en Stichting Wijnonderwijs Nederland (SWON) welke zich o.a. bezig houdt met opleidingsactiviteiten zoals de Nationale Wijndocentendag, e-learning, Stichting Magister Vini, Stichting Drankenexamens Normering en de ScriptiePrijs Wijn.

  De persoonlijke favoriete witte wijn van Peter is de Riesling, Bourgogne. Met rode wijnen gaat zijn voorkeur uit naar Bordeaux, Malbec en de grotere Italiaanse wijnen. Peter reist regelmatig naar verschillende wijnproducenten om de familiebedrijven te controleren op MVO richtlijnen.

  Favoriete uitspraak: "Bordeaux is het begin en einde van de wijn. Maar daar zouden we veel mooie nieuwe wijnstreken tekort mee doen.”

 • Janny van der Heijden

  Janny van der Heijden heeft als culinair publiciste tientallen kookboeken op haar naam staan, was hoofdredacteur van een tijdschrift over eten en schreef decennia lang een dagelijkse receptencolumn in diverse dagbladen. Bij het grote publiek is zij vooral bekend als jurylid van Heel Holland Bakt.

  Toch begon ze haar tv carrière áchter de schermen waar ze eindredacteur was van o.a. Koken met Sterren, mee werkte aan populaire series als Life & Cooking, Masterchef, Mijn tent is top, Koffietijd en het tv-programma Obese. Janny is wekelijks te zien in het programma Tijd voor Max. Naast koken is ook wijn haar grote liefde, vandaar haar rol als jurylid bij Wijnvrouw van het Jaar.

 • Heleen Boom

  Heleen Boom, geboren, opgegroeid en wonend in de hanzestad Deventer alwaar ze samen met haar man Pieter van de Pavoordt theater en restaurant Bouwkunde exploiteert. Het restaurant heeft al jaren een Bib Gourmand van Michelin met een aparte vermelding voor de wijnkaart. In 2018 kreeg de wijnkaart van Gault&Millau de vermelding Wijnkaart van het jaar. Ze heeft vinologen opleiding gevolgd en behaald. Ook deed zij verschillende cursussen bij Gerhard Horstink. Momenteel is Heleen naast haar werkzaamheden bestuurslid bij de Wijnacademie. Ook is zij de vice voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. "Binnen het Gilde houd ik mij specifiek bezig met opleiding en extra scholing voor de groep jonge sommeliers. Ook organiseer ik de wijnreizen voor het Gilde en ben ik wedstrijdsecretaris. Vanuit mijn " feministische " verleden heb ik bij al deze activiteiten altijd extra aandacht voor de vrouwen omdat zij in de wijnwereld toch wel ondervertegenwoordigd zijn” aldus Heleen Boom. Haar wijnkaart kent voornamelijk Europese en Zuid Afrikaanse wijnen omdat Heleen verliefd op Zuid Afrika is geworden en haar relaties en verliefdheden zijn nu eenmaal langdurig. Ook is Heleen actief lid van de wijn proefgroep "De Wijnwijfjes” een schelmen naam voor een serieuze proefgroep van prominente Nederlandse vrouwen werkzaam in de wijn en restaurantsector. 

 • Birthe van Meegeren

  Door bijna twintig jaar ervaring als wijnspecialist, vele wijnreizen, intensieve studies en zoveel mogelijk proeven leerde Birthe van Meegeren steeds meer over wijn. Vanaf 2006 werkt ze als wijnspecialiste van Gall & Gall en blijft zij zich continue ontwikkelen in haar vak. Inmiddels is Birthe uitgegroeid tot Weinakademiker: het hoogste niveau van de internationale Wine & Spirit Education Trust (WSET). Trotse drager van titel Wijnvrouw van het Jaar 2019

Sponsoren
 • Ayala
 • Gastvrij Rotterdam
 • MissPublicity
 • Wijntheater