Tweede nominatie voor de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2024 gaat naar Anne-Wies van Oosten

Tweede nominatie voor de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2024 gaat naar Anne-Wies van Oosten14 Maart 2024

Bekendgemaakt door wijnmaakster Marimar Torres

Tijdens een besloten diner met Marimar Torres van Familia Torres wijnen uit Californië, heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 Anne-Wies van Oosten aangekondigd als tweede kanshebber voor de titel. Anne-Wies is als allround wijnexpert al jarenlang een bekende naam in de wijnwereld. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.

Juryrapport

Anne-Wies van Oosten is een echte wijnexpert- en liefhebber, met onder andere een Vinologendiploma en WSET Level 4 Diploma op zak. Naast het runnen van haar eigen wijn- en delicatessenwinkel, richtte ze Anne-Wies.nl op. Hierop deelt ze haar kennis over en liefde voor wijn, eten en reizen. In het juryrapport lezen we: "Anne-Wies is zeer gedreven in haar vak, enorm bereisd, internationaal gericht, goed en divers opgeleid, zeer actueel met haar website: het laatste nieuws vind je direct op haar website. Zij is een voorbeeld voor veel wijnvrouwen”

Over Anne-Wies van Oosten

Anne-Wies ontwikkelde tijdens het runnen van haar eigen wijn- en delicatessenwinkel in Den Haag een bijzondere interesse in wijnen. Om haar kennis uit te breiden, startte ze met haar eerste wijnopleiding, ging door en behaalde in 2003 haar diploma Vinoloog vande Wijnacademie. Ze reisde steeds vaker om de herkomst van haar assortiment beter te leren kennen. De opgedane kennis besloot ze te delen via Anne-Wies.nl. Het platform bevat reisverhalen, informatie over wijnen en wijn-spijsadviezen van haarzelf en een aantal enthousiaste gastschrijvers. Een groot deel van het jaar verblijft Anne-Wies op haar eigen boerderij in Transsylvanië in Roemenië. Vanuit daar reist ze de hele wereld over om te jureren bij wijncompetities en nog meer wijngebieden te bezoeken. Niet alleen de bekendere Europese landen trekken haar aandacht, ze bezocht ook al China, Thailand, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Ook de wijnscène in de Balkanlanden heeft haar bijzondere interesse. Ze deelt dan ook met liefde haar kennis als Roemenië-expert via trainingen en proeverijen. Inmiddels is Anne-Wies ook in het bezit van het WSET Level 4 Diploma. Voor het behalen van de titel 'Weinakademiker schreef ze een thesis schreef over 'The Development and Future of Wine Tourism in Transsylvania’.

Anne-Wies: "Wow, wat een feest dat ik in het rijtje met genomineerde wijnvrouwen ben opgenomen. En wat een eer! Een bijzondere rij met vrouwen die 'met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maken’. Want dat is precies wat ook ik beoog. Mijn passie voor wijn delen, de mensen achter (en voor) de wijn leren kennen, altijd blijven leren en mijn kennis delen. Dat houdt nooit op. Want hoe leuk is het om te delen en verbinden…. Dat maakt me elke dag weer blij.”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (wijnjournalist). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op dinsdag 24 september 2024. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Wijnvrouw van het Jaar

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op, inmiddels zijn er vijf vrouwen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Inmiddels zijn er verschillende sponsoren betrokken bij de Award waaronder Walraven Sax, Gastvrij Rotterdam, Royal Leerdam en Bru tafelwater. 

Terug naar overzicht
Partners
  • Bru
  • Gastvrij Rotterdam
  • MissPublicity
  • Royal Leerdam
  • Walraven Sax
  • Wijntheater