De genomineerde Wijnvrouwen

Uit de vier verschillende voorrondes komen stuk voor stuk fantastische Wijnvrouwen naar voren. Alle met hun eigen stijl, karakter en achtergrond. Maar een ding hebben ze gemeen; ze maken allemaal de Wijnwereld een stukje mooier.

Maak hieronder kennis met de genomineerde wijnvrouwen.

Birthe van Meegeren

Biografie

Birthe van Meegeren begon haar wijncarrière in 1999 met een wijnproeflokaal in Haarlem, ‘Wijn & Spijs’. Met deze onderneming werd ze verkozen tot beste startende onderneming van 1999 van Haarlem en omstreken door de Kamer van Koophandel. In 2005 startte ze bij Gall & Gall als categorymanager wijn, verantwoordelijk voor het assortiment Oude Wereldwijnen. Van 2008 tot op heden is ze de wijnspecialiste voor het gehele assortiment van Gall & Gall, onder andere verantwoordelijk voor alle interne en externe communicatie over wijn, naast algemene adviserende taken over alles wat bij Gall & Gall met wijn te maken heeft.

Sinds 2016 is ze tevens werkzaam als wijnconsultant voor advies en opleiding voor retail en horeca. Ze ontwikkelde een eigen wijnlabel voor gepersonaliseerde wijnen voor bedrijven. In 2017 ging ze de samenwerking aan met Lilian Woltering, een etiquettedeskundige. Samen richtten ze de Wine & Dine Academy op waarbij ze workshops en diners begeleiden met presentaties over etiquette en wijn. In juli 2018 volgde Birthe een zeer intensieve opleiding in Bordeaux om geaccrediteerd te kunnen worden tot 1 van de 3 Bordeauxopleiders voor Nederland (‘Formateur Vin de Bordeaux’). Ook trad ze toe tot het bestuur van SDEN, (stichting dranken examens en normering). Sinds februari 2019 behoort ze tot het wijnpanel van KLM. Daarnaast is ze vast proefpanellid van het wijntijdschrijft Perswijn en reist ze zoveel mogelijk naar wijngebieden om haar kennis te vergroten. Haar motto is: wijn is voor iedereen begrijpelijk en leuk te maken, als het maar op de juiste manier wordt uitgelegd.

Birthe slaagde voor de Diploma Course, het internationale wijndiploma op niveau 4 van de WSET. (Wine, Spirit and Education Trust) en is Weinakademiker aan de wijnuniversiteit van Oostenrijk..

Michèle Lainé

Biografie

De Française Michèle Lainé komt uit Normandië: dé regio voor de mooiste cider, calvados, boter, kazen en natuurlijk fruits de mer. Michèle begon haar carrière in het luxe hotelsegment als pr-manager voor het vijfsterren Renaissance Amsterdam Hotel. Hoewel ze genoot van haar dynamische hospitality job, was het na twaalf jaar de hoogste tijd om een ander avontuur aan te gaan. Voor Sopexa, een Frans marketing- en communicatiebureau gespecialiseerd in de Franse landbouwsector, hielp Michèle vervolgens haar klanten met hun marketingstrategie voor de Nederlandse markt en organiseerde zij tal van marketingacties en evenementen voor haar Franse klanten in de food- en wijnsector. Tevens ging Michèle regelmatig op pad in haar moederland en bezocht zij samen met journalisten, bloggers en sommeliers bijzondere wijngebieden. Ze organiseerde vele lunches en diners, wijnproeverijen en beurzen en schreef kilometers aan persberichten. In al die jaren bouwde Michèle een groot netwerk op in de food- en wijnsector, want samenwerken met mensen is wat ze het liefste doet.

Nadat de Nederlandse vestiging van Sopexa in 2016 haar deuren sloot, ging Michèle aan de slag als exportconsulent voor Franse wijnen, gedistilleerd en overige Franse drankjes bij Business France: de commerciële afdeling van de Franse Ambassade in Nederland. Ook bij Business France adviseert en helpt zij Franse bedrijven die interesse hebben in de Nederlandse markt. Michèle hoopt nog jaren haar marketing- en communicatieactiviteiten voort te zetten om de aandacht van Nederland voor haar geboorteland en Franse producten te blijven trekken.

Monique Breuer

Biografie

Waar velen dromen, maar niet doen, ging Monique Breuer de uitdaging aan haar droom te verwezenlijken. Naast haar werk als marketing- en communicatieadviseur wilde Monique meer weten over wijn. Ze volgde een cursus die later de start bleek van een nieuw leven. Vele wijncursussen later studeerde ze in 2014 af als vinoloog. Drie jaar eerder krabbelde Monique een zinnetje op papier: ‘In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.’ En dat is gelukt!

Een eigen wijn maken is beslist geen kleinigheid. Een baan, studeren en ondertussen werken op een wijngaard: er moesten veel hobbels worden genomen. Maar de Amersfoortse liet zich tegenhouden. Moniques motto ‘Let it go and let it flow’ leidde tot een prachtige reis die eindigde in de realisatie van haar eigen wijn: Pinot Noir Serendipity. De wijn werd gelanceerd in de wijngaard van Hoog Beek en Royen in Zeist, die ze ook hielp aanplanten. Daarnaast zat ze tevens in het bestuur van de Nederlandse wijngaardeniersgilde.

Ondertussen heeft Monique vijf jaargangen van haar Pinot Noir Serendipity gemaakt. Maar klaar met dromen is ze niet. Haar nieuwe uitdaging: zes pinot noirs maken in zes verschillende landen. Om meer ervaring op te doen, doet ze nu twee oogsten per jaar. In 2017 in Bourgogne en in 2018 in de Ahr in Duitsland. In 2019 staat Oregon op het programma en 2020 wellicht New Zeeland. Haar tweede pinot, in samenwerking met het Duitse wijnhuis Kriechel, wordt in september 2019 gelanceerd. De andere vier pinot noirs zullen de komende jaren volgen.

Esmee Langereis

Biografie

Precies tien jaar geleden werd Esmee Langereis stapelverliefd. Op een Beaujolais Nouveau nota bene. Wel van Marcel Lapierre, van wie ze echter nog nooit gehoord had. Het bleek de aftrap van een onverwachte carrière move.

Wijn was wel al sinds de pubertijd onderdeel van Esmee’s leven – in plaats van Breezers dronk zij liever chianti, maar dat je er ook je werk van kunt maken was nooit in haar opgekomen. Tot op die ene avond Lapierre dus haar lippen kruiste, en de wereld even stil bleef staan. Vanaf dat moment wilde ze begrijpen hoe het kan dat een wijn je zó kan raken, dat je ervan gaat huilen. Of lachen. Of allebei tegelijk.

Omdat ze net haar baan als copywriter had ingeruild voor een job als chef bij ELLE Eten, bombardeerde ze zichzelf diezelfde maand nog tot de nieuwe wijnschrijver van het blad, daarbij niet gehinderd door enige kennis van zaken. Die deed ze in de loop der jaren doch ruimschoots op tijdens talloze wijnreizen naar de Oude en Nieuwe Wereld en voor de vorm behaalde ze ook maar even haar WSET Advanced.  Het bezoeken van de wijngaarden en het proeven met wijnmakers blijft zijn echter het mooiste vinden wat er is. En die verhalen weet Esmee met haar scherpe humor en no nonsense attitude altijd op een nieuwe, verfrissende manier aan het wijn drinkend publiek over te brengen.

Inmiddels is Esmee vaste columnist voor Elle Eten, Harper’s Bazaar en De Smaak van Italië. In 2016 vroeg Harold Hamersma haar als co-auteur voor de De Grote Hamersma wijngidsen, een samenwerking die volgens Esmee ‘behalve voor een bak aan proefervaring en credentials, ook goed is voor heel veel lol.’ Het duo proeft en beschrijft samen jaarlijks 8000 wijnen.

Ook publiceert Esmee op een eigen kanaal. Onder het motto life’s too short to drink vieze wijn lanceerde ze in 2017 makemewine.nl –  een site vol tips en tricks over wijn en andere vrolijke drankjes, waarvoor ze ook een serie korte video’s met Supermarktwijntips maakte.

Tussen de schrijfbedrijven door, helpt Esmee (wijn)bedrijven met hun communicatie en branding. Er moet ook brood op de plank – wel zo lekker bij een glas wijn. Haar ultieme droombaantje heeft ze onlangs weten te bemachtigen: in januari 2019 is Esmee begonnen als assistent-wijnmaker. Bij Chateau Amsterdam, de eerste stadswinery van Nederland. Gelukkiger kun je haar volgens ons niet maken. ‘Nou, misschien in Zuid-Frankrijk dan.

Wie wordt Wijnvrouw van het Jaar 2019? Breng jouw stem uit!

Stem op de Wijnvrouw van het Jaar 2019

 Inschrijven voor onze nieuwsbrief