Tweede nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2023 gaat naar Margot Los

Tweede nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2023 gaat naar Margot Los13 April 2023

Nieuwe genomineerde bekendgemaakt in de glasfabriek van Royal Leerdam

Op donderdag 13 april heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 sommelier Margot Los aangekondigd als tweede genomineerde. Dit werd bekendgemaakt tijdens een evenement in de glasfabriek van Royal Leerdam. Iedere nominatie wordt daarnaast gekoppeld aan een bijzonder wijnmerk uit het portfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. Tijdens dit event vond er een glasproeverij plaats met de nieuwe glazen van de Expert’s Collection en wijnen van Mouton Cadet van Baron Philippe de Rotschild, waaronder de nieuwste bio rosé vintage. De wijnen werden geschonken in maar liefst vier vormen wijnglazen om te laten zien dat de vorm van het glas invloed heeft op de geur en smaak van de wijn. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle vier de genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.

Juryrapport

Échte liefde voor de horeca, dat kenmerkt Margot Los, de tweede genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2023. De jury sprak dan ook vol lof over de onderneemster en sommelier: "Margot is meer dan een sommelier van topklasse. Ze onderneemt, steekt graag zelf de handen uit de mouwen, heeft uitgesproken ideeën en meningen over wijn, weet wat gastenbeleving inhoudt én had het lef om te stoppen met haar studie en te kiezen voor de horeca. Na haar ervaringen bij onder andere wijnrestaurant de Klepel, opende ze samen met 2 compagnons het succesvolle restaurant Parlotte in Amsterdam. Zelfs in coronatijd wisten ze het hoofd boven water te houden dankzij creatieve plannen en heerlijke afhaalgerechten. Haar wijnkennis, uitstekende proefnotities en authentieke en kleurrijke persoonlijkheid maken Margot een goede kanshebber voor de titel Wijnvrouw van het Jaar.”

Over Margot Los

Elke dag doen wat je het allerleukst vindt, iets beters is er niet volgens Margot. Voor haar is dat werken als sommelier. Dertien jaar geleden startte ze in de wijnwereld en deed ervaring op in de mooiste restaurants van Rotterdam en Amsterdam: Zeezout, Amarone, Toscanini, De Klepel en Rijsel. Sinds 2021 runt ze, samen met compagnons Marjolein en Maarten, café Parlotte in Amsterdam. Met succes, het zit er elke dag vol en alle medewerkers zijn bevlogen in hun werk. Margot ziet wijn als meer dan een drank waarvan je kunt genieten. Het verbindt mensen en omdat de wijnwereld zichzelf continu vernieuwt, ziet ze het ook als een kunstvorm. Elk jaar komen er nieuwe wijnmakers bij en blijven producenten ontwikkelingen doorvoeren. Een 'vrouw in een mannenwereld’ heeft Margot zich nooit gevoeld. Ze wordt als wijnkenner overal gewaardeerd en om het zogenaamde 'mansplaining’ kan ze alleen maar lachen.

Margot: "Van huis uit ben ik altijd gestimuleerd om te doen wat ik leuk vind. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ is mijn instelling. Dankzij geweldige vrouwelijke rolmodellen, waaronder mijn pittige moeder en oma, weet ik hoe belangrijk het is om als vrouw je eigen gang te kunnen gaan. Ik ben vereerd met deze nominatie. Hiermee hoop ik te laten zien dat vrouwelijk leiderschap in combinatie met voorbeelden van bevlogen vrouwen in de wijnwereld anderen weer stimuleert om ook hun hart te volgen.”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bestaat uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl/wijnvrouwen.

Walraven Sax

Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij distribueren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.

Over Royal Leerdam

Het merk Royal Leerdam, dat haar oorsprong heeft in 1878, is Nederlands grootste en oudste tafelglas merk. Royal Leerdam staat met name bekend om haar elegante wijnglazen, maar daarnaast bestaat het assortiment uit een groot aantal drinkglazen, (oven)schalen en decoratieve glasproducten. Met iconische ontwerpen laat Royal Leerdam je genieten van de mooie momenten in het leven.

Terug naar overzicht
Partners
  • Bru
  • Gastvrij Rotterdam
  • MissPublicity
  • Royal Leerdam
  • Walraven Sax
  • Wijntheater